Általános kérdések

Kérdés: Az ország melyik részén lehet veletek repülni?

Válasz: Többnyire budapestiek vagyunk. A főváros felett azonban a hőlégballonozás nem megengedett, ezértleginkább a Velencei tó környékén repülünk. Ez a táj, a széljárás kiválóan alkalmas fel-, és leszállásra. Csodálatos alátvány - tiszta időban akár a Mátráig ellátni.
De külön kérésre az ország bármely területére - akár külföldre is - elmegyünk.

Kérdés: Mikor, milyen időben lehet hőlégballonnal repülni?

Válasz: Gyakorlatilag egész évben, télen-nyáron. Azt azonban tudni kell, hogy a napközbeni felmelegedés nagyon változó - néha extrém - helyi szeleket okoz, ezért a téli hónaoktól eltekintve leginkább a kora reggeli, és a naplemente előtti órák a legalkalmasabb időpontok a repülésre.
A hőlégballonozás időjárásfüggő, nagy szélben, esős időben nem szállunk fel. A tervezett repülés napja előtt értesítést küldünk leendő utasainak, hogy a kitűzött napo az időjárás megfelelő lesz-e az utazásra. Előfordul, hogy új időpontot egyeztetünk.

ballonokKérdés: Meddig tart egy repülés?

Válasz: Általában 45-70 perc. Valamint a felszállást megelőző előkészületek - a ballon felállításának néha fáradságos, de mindenképpen izgalmas munkája. Valamint a landolás utáni teendők, az összepakolás. ÍgyTehát a repülés találkozástól az elválásig mintegy 3-5 óra.

Kérdés: Hogyan lehet irányítani a hőlégballont?

Válasz: A hőlégballont a szél viszi. Mivel nincs saját hajtóműve, gyakorlatilag nem irányítható. Csak a szélre hagyatkozhatunk. Azonban a szél a különböző magasságokban más-más irányba fúj. Ezért kis mértékben mégis lehet kormányozni. A ballont egy kísérő autó (magunk közt csak követő kocsi) követi a földön. A landolást követően általában hamar megérkezik a helyszínre, majd az összepakolás után visszaviszi az uatsokat autóikhoz.

Kérdés: Veszélyes sport?

Válasz: Nem. A repülő sportok közül ez a legbiztonságosabb. Magyarországon nem történt halálos kimenetelű balaset. Ellenben gyakran előfordul, hogy olyan utas, amiknek tériszonya van, az repülés idjére egyszűen elmúlik.